6 dôvodov, prečo siahnuť po rastlinných alternatívach

6 dôvodov, prečo siahnuť po rastlinných alternatívach

Mnoho z Vás už určite počulo o rastlinných alternatívach, ktoré sú prospešné nielen pre Vaše zdravie, ale aj k planéte. Rozhodli sme sa, že Vám priblížime, prečo sú také skvelé.

 

Vhodné pri intoleranciách, laktózach, alergiách

Je známe, že jeden z najväčších benefitov rastlinných alternatív je to, že nie sú zdrojom mliečnych bielkovín a laktózy. Sú vhodné pre ľudí, ktorí trpia intoleranciou laktózy alebo rôznymi alergiami na mliečne bielkoviny. Na primárnu deficienciu laktózy trpí približne 70% svetovej populácie. V Európe je to približne 30% obyvateľov.

 

Šetrnosť k životnému prostrediu

Práve mäsový a mliečny priemysel má najväčší dopad pri tvorbe skleníkových plynov.  Prispieť našej planéte dokáže každý z nás a to aj v rámci každodenného fungovania, práve tým, čo nakupujeme, ako k potravinám pristupujeme a ako sa stravujeme.

Správnou cestou môže byť práve konzumácia rastlinných alternatív, ktorými znižujeme svoju uhlíkovú stopu. Rastlinné alternatívy sú planéte šetrné, pretože vyprodukovať rastlinnú bielkovinu je menej náročnejšie na pôdu, vodu a energiu, ako vyprodukovať živočíšny proteín. Pri výrobe 1 kilogramu hovädzieho mäsa je potrebných v priemere 15 415 litrov vody. V porovnaní, na výrobu 1 kilogramu zemiakov sa spotrebuje 287 litrov vody, na 1 kilogram paradajok 214 litrov vody, 1 kilogram ryže 2497 litrov vody.

 

Zdravotné benefity

Metaanalýza, ktorá bola uverejnená už v apríli 2014, v JAMA Internal Medicine, dospela k záveru, že ľudia, ktorí konzumovali prevažne stravu na rastlinnej báze, mali v priemere nižší krvný tlak, ako tí, ktorí konzumovali mäso. Rastlinná strava ďalej znižuje riziko zdravotných problémov, ako sú cukrovka 2. typu, srdcovo-cievne ochorenia a cholesterol. Naopak mäso obsahuje nasýtené tuky a ich nadmerná konzumácia prispieva k srdcovo-cievnym problémom. Pri konzumácii prevažne rastlinnej stravy, telu dodávate potrebnú výživu, vitamíny, antioxidanty, vlákninu a proteín.

 

Energia, energické hodnota (lepšia výdrž)

Konzumácia rastlinných potravín, ktoré obsahujú energetický zdroj živín prispieva k celkovej energii. Vylúčením alebo obmedzením mäsa a živočíšnych výrobkov dosiahnete odľahčenie záťaže organizmu, čo pre Vás znamená viac energie. Rastlinná strava je prospešná aj pre Vašu koncentráciu a to práve tým, že pomáha vytvárať lepší prietok krvi do mozgu, ktorý dodáva telu prospešné živiny a kyslík.

 

Morálne výhody

Už nie je žiadnou tajnosťou, že živočíšny priemysel je krutý. Mnoho zvierat je držaných v chovných farmách v nehumánnych a nevyhovujúcich podmienkach. Práve rastlinnými alternatívami dokážete ušetriť nielen naše životné prostredie, ale aj nevinné životy zvierat.

 

Životný štýl

Plant-based dieta a vegánstvo nie je len o konzumácií rastlinnej stravy, ale je to aj určitý životný štýl, založený na vzájomnom rešpektovaní iných živých tvorov a zvierat na našej planéte. Je to akési uvedomenie, že nie sme na planéte len my a každý jeden tvor má právo na život. Môžeme teda povedať, že je to filozofia, ktorá odmieta výrobky živočíšneho pôvodu z morálnych a etických dôvodov. Práve vzájomný rešpekt voči prírode a zvieratám sa odzrkadlí aj na Vašom prístupe k iným ľuďom a všetkému živému.

Veríme, že Vám záleží na Vašom zdraví, zdraví Vašich najbližších, na našej planéte a budúcnosti. K zmene vo svete môžeme prispieť všetci aj malými krokmi.

Tento článok vznikol vďaka spolupráci s BODY&FUTURE, ktorý Vám každý týždeň budú prinášať články o aktuálnych a zaujímavých témach z oblastí zdravia a zdravého životného štýlu.