• Recepty
  • Publikované 22.09.2020 20:09:25

Cuketové lasagne na 2 spôsoby: vegetariánske lasagne alebo mäsové lasagne

1 veľkú alebo 3 malé cukety

1-2 strúčiky cesnaku 

1 citrón

1 banánová šalotka

hrsť čerstvej bazalky

čierne mleté korenie 

sušené oregano

soľ

2 lyžice ghee masla 

hroznový alebo olivový olej

paradajkový  pretlak 700 ml 

parmezán na posypanie

ricotta 250g

na vegetariánsku verziu

tempeh 150g

na mäsovú verziu

mleté hovädzie mäso 500g

 

Cukety rozkrájame pozdĺžne na plátky. Snažíme sa na čo najtenšie kúsky. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Ideálne je, aby bol zo spodu dierkovaný, alebo skúste použiť rošt. Cuketové plátky môžeme zľahka posoliť a potrieť olejom. Pečieme na 190 stupňov zhruba 10 minút, aby nám zmäkli, ale nie na ,,kašu’’. Kým sa pripravuje cuketa, spravíme omáčku. Na ghee masle orestujeme šalotku do zlatista, pridáme nastrúhaný tempeh, alebo pomleté mäso, záleží akú verziu pripravujete. Všetko opäť spolu premiešame a postupne pridáme ako prvý pretlačený cesnak. Keď nám zmes splynie, prilejeme pretlak. Zamiešame a ak máte radi dochutíte spomenutými zvyšnými bylinkami. Posolíme podľa chuti. Ricottu v miske zmiešame s olivovým olejom cca 2-3 lyžice. 

Pridáme citrónovú šťavu, nasekanú čerstvú bazalku, alebo ak máte radi, mne napríkad veľmi chutí koriander. Jemne posolíme. Plech v ktorom budeme lasagne zapekať jemne vytrieme tukom. Na spodok ako prvú dáme vrstvu predpečenej cukety, potrieme paradajkovou zmesou a na ňu dáme ricottovú. Opäť poskladáme kúsky cukety a zalejeme zvyšnou paradajkovou zmesou. Dáme piecť do rúry na 215 stupňov cca 15-20 minút. Záleží aký druh trúby máte. Keď sú kraje opečené vyberieme, posypeme parmezánom a ešte zapečieme zhruba 3-5 minút všetko do zlatista.

 

Obtiažnosť:4

Čas prípravy 60-75minút

Počet porcií: 4 veľké