Havajské poké s čerstvým lososom

Krajine z ktorej pochádza, nenecháva toto jedlo nič dlžné. Chutí ako tropický raj, slaný oceán aj živá zeleň, ktorá sa rozprestiera naprieč ostrovom. Ak sa vám Havaj zdá byť príliš vzdialený, vieme ako si jeho chuť a vôňu prenesiete až domov. Na krk si zaveste kvetinový veniec, pustite si hudbu, ktorá vám pripomína leto a začnite s prípravou svojho prvého poké. Aloha!
Suroviny:
1 zväzok redkvičky
1 zväzok jarnej cibuľky
1 mango
2 avokáda
1 uhorka
2 farebné mrkvy
2 limekty
1 čerstvá čili paprička
400 g sushi ryže
700 g čerstvého lososa
100 ml sójovej omáčky
50 ml sezamového oleja
3 lyžice rybacej omáčky
4 lyžice ryžového octu
50 g arašidov
20 g sezamu
2 lyžice cukru
soľ a čierne korenie
Postup:
Ryžu premyjeme pod studenou vodou, vložíme ju do hrnca a zalejeme tak, aby bola voda asi 2 centimetre nad ňou. Rozpálime sporák a hneď ako začne ryža vrieť, stiahneme ho na minimum a varíme asi 8 minút. Sporák vypneme a ryžu necháme dovariť pod pokrievkou ďalších 6-8 minút.
Uvarenú ryžu dochutíme cukrom a ryžovým octom a naložíme ju do misky, v ktorej budeme poké servírovať.
Lososa nakrájame na kúsky, uložíme do misy a zalejeme sójovou a rybacou omáčkou, šťavou z 2 limetiek a nadrobno nakrájanou čili papričkou. Premiešame a marinujeme aspoň 10 minút.
Medzičasom si očistíme mrkvu a pomocou škrabky na zeleninu ju nastrúhame na drobné pásiky. Cibuľku a redkvičku nakrájame na tenké plátky. Avokádo, uhorku a mango na malé kocky.
Na ryžu postupne ukladáme avokádo, mango, cibuľku, redkvičku, mrkvu a marinovaného lososa. Hotovú misku posypeme nasekanými arašidmi a bielym sezamom. Môžeme ju tiež zaliať marinádou, ktorá nám zostala z ryby a navrch namlieť čierne korenie. Hotovo a takmer bez varenia! Cítite ten Havaj?