Kombucha ako elixír plný vitamínov

Kombucha ako elixír plný vitamínov

Jedným z posledných trendov v západnom svete, ktorý chceme rozlúštiť, je Kombucha. Určite nikoho neprekvapí, že existuje už tisíce rokov.

Kombucha je kvasený čajový nápoj vyrobený zo zeleného alebo čierneho čaju, prípadne z oboch, z cukru, droždia a baktérií. Predpokladá sa, že vznikol v Číne pred asi 2000 rokmi. Vyrába sa pridaním kolónie živých baktérií a droždia, známeho ako SCOBY (symbiotická kolónia baktérií a droždia), do osladeného čaju, ktorý sa nechá niekoľko týždňov kvasiť, až kým sa nezmení na mierne sladký, mierne trpký nápoj, ktorý sa oddelí od droždia SCOBY a plní sa do fliaš.

Úprimne, kombucha príliš dobre nevonia a má jemne trpkú a štipľavú chuť, preto odborníci k nemu pridali nekonečné množstvo chutí, aby sa ľahšie pil. Považuje sa za „wellness“ nápoj a účinnú liečivú alternatívu k liekom. Hlavným dôvodom prečo kombucha spôsobila prevrat je s najväčšou pravdepodobnosťou nedávny celosvetový trend začlenenia zdravých možností stravovania. Slová, ktoré sa najčastejšie používajú v súvislosti s kombuchou, sú probiotické ochorenia, črevá, antioxidanty, trávenie a baktérie. Tak si ich po jednom rozoberme.

 

Kombucha obsahuje probiotiká

Pre tých z vás, ktorí si nie sú istí o čo ide, probiotiká sú živé mikroorganizmy alebo baktérie podobné tým, ktoré sú vo vašom čreve a možno ich nájsť v doplnkoch alebo potravinách. Dva hlavné typy probiotík sú laktobacil a bifidobaktéria, ktoré sa prirodzene vyskytujú v našom čreve, alebo ich môžete bežne vidieť v jogurtoch a vo fermentovaných potravinách. Najčastejšie sa používajú na liečbu gastrointestinálnych ťažkostí a mnoho odborníkov na zdravú výživu ich odporúča užívať denne.

Kombucha je známa svojim vysokým obsahom probiotík, pretože potraviny, ktoré prechádzajú procesom prirodzeného kvasenia, získajú túto vlastnosť rovnako ako kyslá kapusta alebo kefír. Tieto prirodzene sa vyskytujúce probiotiká sú v kombuche prítomné vo vysokých množstvách a pomáhajú vyvážiť črevný mikrobióm.

 

Prospešná aj pre našu pečeň

Antioxidant je látka, ktorá v dôsledku obsahu kyslíka znižuje poškodenie spôsobené napríklad voľnými radikálmi. Medzi antioxidanty patria enzýmy, vitamín C, vitamín E a betakarotén. Pomáhajú tiež zamedziť vplyvu vzduchu a preto sa používajú v rastlinnom oleji a niektorých ďalších potravinách. Kombucha, konkrétne tá, ktorá sa vyrába zo zeleného čaju, ich obsahuje veľa a pomáha chrániť pečeň pred toxickými látkami bohatou skupinou antioxidantov nazývaných polyfenoly.

Pokiaľ ide o baktérie, jednou z hlavných látok produkovaných počas fermentačného procesu je kyselina octová, ktorá má schopnosť ničiť škodlivé mikroorganizmy. Vďaka tomu má kombucha silné antibakteriálne vlastnosti a pomáha v boji proti infekciám, baktériám a kvasinkám.

Celkovo, keď vezmete do úvahy tieto tri faktory, máte dôkladné vysvetlenie, prečo je kombucha považovaná za prospešnú pre trávenie a celkové zdravie čriev. Neváhajte a pravidelne ju konzumujte trikrát až štyrikrát týždenne a užívajte si zdravotné výhody, ktoré vášmu telu prináša.