Pečené kuracie prsia s quinoou a mandľovým jogurtom

Zdravý a vyvážený tanier plný všetkého, čo vaše telo potrebuje? Skúste tento recept so šťavnatý kuriatkom plným bielkovín, quinoou bohatou na vlákninu, železo a horčík a so zeleninou, ktorá vám dodá vitamíny a energiu.
Suroviny:
4 kúsky kuracích pŕs s kožou
500 g quinoi
1 batat
1 citrón
200 g prepusteného masla (ghee)
čerstvý tymián
čerstvá petržlenová vňať
50 g tekvicových semiačok
1 balenie mandľového jogurtu
zelené fazuľky
zeleninový vývar
olivový olej
soľ a čierne korenie
Postup:
Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Quinou prepláchneme pod studenou tečúcou vodou, vložíme do hrnca a nasucho orestujeme na strednom plameni. Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme soľ a čerstvo pomleté čierne korenie. Premiešame a varíme na strednom plameni pod pokrievkou asi 12-15 minút. Odstavíme a necháme odpočinúť.
Kuracie prsia posypeme soľou a korením a opečieme na rozpálenom ghee masle kožou dolu spolu s vetvičkami tymiánu. Prsia pečieme na prudkom ohni asi 5 minút. Potom ich preložíme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre kožou hore ďalších 15 minút.
Bataty ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky, ktoré opečieme na výpeku z kuriatka. Keď sú zlatisté, pridáme nakrájané zelené fazuľky a šťavu z 1 citróna. Podlejeme trochou vývaru alebo vody a pod pokrievkou varíme asi 5 minút. Keď je zelenina mäkká, vmiešame do nej uvarenú quinou, tekvicové semiačka a nahrubo nasekanú petržlenovú vňať.
Mäso po vytiahnutí z rúry necháme 5 minút odpočinúť. Zatiaľ si pripravíme jednoduchý dresing z mandľového jogurtu, šťavy z 1 citrónu, olivového oleja, zvyšnej petržlenovej vňate, soli a čierneho korenia.
Na plátky nakrájané kuriatko podávame na porcii zeleninovej quinoi a tanier prelejeme pripraveným jogurtovým dresingom. Prajeme príjemné varenie a dobrú chuť!