• Recepty
  • Publikované 18.09.2020 16:02:10

Pstruh v soli s feniklovým šalátom

Hlavne zdravo! Povedal pstruh z rybárstva v Stupave a skočil do soľnej krusty. Dobre, dobre, také ľahké to zase nie je. Pstruha za vás vylovia naši priatelia, rybári, no naložiť si ho budete musieť sami. Tento recept je však zábavný, veľmi rýchly a s jednoduchým šalátom z feniklu, pažítky a baby špenátu aj neuveriteľne zdravý.

 

Suroviny:

4 čerstvé pstruhy

2 kg hrubej soli

2 fenikle

baby zemiaky

120 g baby špenátu

100 g petržlenovej vňate

30 g pažítky

3 citróny

1 balenie mandľového jogurtu

10 g feniklového semienka

olivový olej

soľ a čierne korenie

 

Postup:

Najprv uvaríme baby zemiaky v osolenej vode. Keď sú mäkké, scedíme ich a do hrnca pridáme trochu masla a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Zakryjeme, aby sa maslo roztopilo a zemiaky zostali teplé. Rúru rozohrejeme na 160 stupňov. Ryby očistíme pod studenou tečúcou vodou. Potom ich zvnútra okoreníme a naplníme na plátky nakrájaným citrónom a nasekanou petržlenovou vňaťou. 

Soľnú krustu pripravíme zmiešaním soli s troškou vody, ktorú následne rozprestrieme na plech. Ryby uložíme na soľný vankúš a celé opäť zasypeme soľou. Pečieme 8-10 minút. 

Medizčasom si pripravíme šalát. Fenikel nakrájame na tenké plátky a v mise zmiešame so špenátom. Pridáme nasucho orestované feniklové semienko, dochutíme soľou, čiernym korením, šťavou z 1 citrónu, olivovým olejom a nadrobno nasekanou pažítkou. Pridáme jogurt a šalát dobre premiešame.

Rybu vyberieme z rúry a to či je hotová skontrolujeme tak, že malý kuchynský nôž zasunieme cez soľnú krustu dovnútra ryby a po vytiahnutí si nôž priložíme na predlaktie. Ak je nôž teplý, ryba je hotová. 

Soľnú krustu rozbijeme a ryby z nej vyberieme. Ihneď podávame spolu s pripraveným šalátom a maslovými baby zemiakmi. Dobrú chuť!