Recept na najlepšiu vianočnú kapustnicu, akú ste kedy jedli. Musíte ju vyskúšať

Recept na najlepšiu vianočnú kapustnicu, akú ste kedy jedli. Musíte ju vyskúšať

Tento recept jednoducho musíte vyskúšať.

INGREDIENCIE
1,5 kg koleno údené (nájdete TU)
1 kg rebrá neúdené (nájdete TU)
1,5 kg kapusta kvasená (nájdete TU)
2  ks väčšie kúsky údenej domácej klobásy (nájdete TU)
2 ks list bobkový (nájdete TU)
5 ks guličiek korenie čierne celé (nájdete TU)
5 ks guličiek korenie čierne nové (nájdete TU)
1 hrsť huby sušené (nájdete TU)
2 ks veľké cibule (nájdete TU)
4 ks strúčik cesnaku (nájdete TU)
1 ks kyslá smotana (nájdete TU)
5 ks sušených sliviek (nájdete TU)
1 -2 pol. lyžice bravčovej masti (nájdete TU)    
1 pol. lyžica červenej papriky (najlepšie maďarskej) (nájdete TU)
1 čaj. lyž. mletého čierneho korenia a celej rasce (nájdete TU)
soľ podľa chuti  (skôr opatrnejšie kvôli údeným surovinám, ktoré v sebe majú dostatok soli) (nájdete TU)


POSTUP PRÍPRAVY

1. Do tlakového hrnca dáme vodu a do nej údené koleno. Pridáme cibuľu, cesnak a bobkový list a dáme na 40 minút variť.


2. Počas varenia údeného kolena si v ďalšom hrnci pripravíme základ. Do rozpálenej masti vkladáme očistenú nadrobno nakrájanú cibuľku a nadrobno nakrájaný cesnak. Dávame pozor, aby sa základ robil skôr na jemnom ohni a za častejšieho miešania, aby nám cesnak nezhorkol. Ak máme do sklovita opraženú cibuľku, pridáme mletú červenú papriku, a do základu vložíme neúdené rebrá, ktoré jemne opečieme so základom, pridáme aj kyslú kapustu, a zľahka spolu podusíme.


3. Medzitým ako nám rozvoniava základ, odstavíme tlakový hrniec s bravčovým kolenom po 40 min. Vodou, v ktorej sme varili koleno, zalejeme náš kapustovo-rebrový základ, ktorý už vôňou a farbou vyčarí úsmev a radosť z pripravovanej kapustnice. Ak nám ostalo málo vývaru z kolena, samozrejme dolejeme studenú vodu podľa potreby. Koleno oberieme, kúsky mäsa z kolena budeme vkladať  až do uvarenej kapustnice – ideálne rovno do misy alebo taniera pred konzumáciou.


4. Do hrnca, v ktorom nám rozvoniava kapustička, rebrá a skvelý údený vývar, pridáme domáce údené klobásky spolu so sušenými hríbmi, sušenými slivkami, celým čiernym a novým korením, soľou a rascou. Pre dokonalé dochutenie môžeme pridať štipku mletého čierneho korenia, ale taktiež podľa chuti nadrobno nastrúhaný cesnak.

 
5. Podávame s kyslou smotanou a kúskami údeného kolena. Príloha čerstvý chlieb.