Ribollita Toscana by Martin Zahumenský

Ribollita Toscana by Martin Zahumenský

Čas prípravy: 60 minút

6 porcií

Všetky ingrediencie si viete zakúpiť na e-shope @freshbox.sk  www.freshbox.sk

 

Ingrediencie :

250g sušená fazuľa canelinni alebo 400g sterilizovaná fazuľa

2ks biele cibule (100g)

4 strúčiky cesnaku (30g)

1 menší pór (100g)

2 stonky stonkového zeleru (100g)

2ks petržlenu (100g)

2ks mrkvy (100g)

2 väčšie paradajky (300g)

Hlávkový kel alebo keď zoženiete cavolo nero (300g)

Feniklové semiačka, čerstvý rozmarín, tymián a prípadne bobkový list

Kvalitný olivový olej

Morská soľ, mleté čierne korenie

Postup :

Fazuľa :

Keď sa Vám nechce namáčať a následne variť úplne v pohode si to zjednodušte a kúpte si sterelizovanú.

Keď si budete variť sušenú namočte si ju najlepšie cez noc. Pomaličky ju varte v kvalitnej vode keďže “fazuľový vývar” budeme používať aj do polievky. Varte ju jemne “al dente” a nezabúdajte ju nechať vychladnúť vo vývare, aby sa nevysušila a “napila” sa chute z vody, v ktorej sa varila. Ja si spoločne s fazuľou, vodou a soľou vždy pridám nejakú zvyšnú koreňovú zeleninu ako keby som si robil vývar. Má tak oveľa plnšiu chuť, určite to skúste.

Po vychladnutí si fazuľu sceďte, ale nevyhadzujte jej vývar. Budeme ho používať do polievky. Jednu tretinu fazuľe si rozmixujte na pyré, ním budeme polievku zahusťovať.

Na olivovom oleji si dozlatista opečieme strúčiky cesnaku, pridáme rozmarín, nakrájanú cibuľu, stopkový zeler, petržlen a mrkvu. Orestujeme a pridáme nakrájané paradajky. Zalejeme zvyšným “vývarom” z fazule. V prípade, že použijete sterilizovanú fazulu použite vodu.

Pridáme nakrájaný kel, fazuľové pyré, bobkový list a tymián. Varíme domäkka a šup do hrnca aj s uvarenou fazuľou.

Dochutíme soľou a čiernym korením e basta!

 

Podávame s upečeným chlebíkom, ktorý si jemne potrieme cesnakom.

 

Dobrú chuť pappkáči 

 

Kľudne si jej pripravte väčšie množstvo a dajte do pohárikov, pasterizujte a šup do špajzy a neskôr ako keby ste našli ;)