Špaldové rizoto s hubami a pošírovaným vajíčkom

Špaldové rizoto s hubami a pošírovaným vajíčkom

Špaldové rizoto s hubami a pošírovaným vajíčkom

Talianske rizoto trochu inak. Ryžu sme vymenili za špaldu, no biele víno, maslo a parmezán zostávajú verné tradícií. Zemitú chuť húb krásne dopĺňa pošírované vajíčko s tekutým žĺtkom, jedinečnú vôňu mu dodáva hľuzovkový olej a vrch rizota zdobia zdravé, zelené microgreens.

Suroviny:

  • 500 g špaldy
  • 100 g šampiňónov
  • 100 g hlivy
  • 100 g shitake húb
  • 2 šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 150 g masla
  • 150 g parmezánu
  • 300 ml bieleho vína
  • 4 vajíčka
  • 4 lyžice hľuzovkového oleja
  • 30 g tymiánu
  • 2 lyžice octu
  • zeleninový vývar
  • microgreens
  • 100 ml olivového oleja
  • soľ a čierne korenie

 

Postup:

Všetky huby nakrájame a na olivovom oleji a orestujeme dohneda. Potom pridáme nadrobno nakrájanú šalotku, cesnak a lístky tymiánu. Orestujeme, podlejeme vínom, pridáme špaldu a zalejeme zohriatym zeleninovým vývarom. Varíme a postupne dolievame vývarom tak, aby bola špalda stále ponorená v tekutine. 

Asi po 25 minútach, keď je špalda mäkká, pridáme do rizota maslo a polovicu parmezánu. Odstavíme a začneme s prípravou pošírovaných vajíčok. Do hrnca dáme variť vodu, pridáme štipku soli a 2 lyžice octu. Vodu privedieme tesne pod bod varu a lyžicou alebo metličkou ju roztočíme. Do vodného víru vylejeme vajíčko, ktoré sme si predtým rozbili do misky. Varíme asi 3 minúty, tak aby bolo bielko pevné, no žĺtok stále tekutý. 

Keď vajíčko vytiahneme z vody, môžeme začať servírovať. Na tanier najprv naložíme rizoto, navrch pridáme hotové vajíčko, hobliny parmezánu, ozdobíme klíčkami alebo microgreens a pokvapkáme voňavým hľuzovkovým olejom. 

Jednoduché, hubové a také dobré!