Špaldové rizoto s hubami a pošírovaným vajíčkom

Talianske rizoto trochu inak. Ryžu sme vymenili za špaldu, no biele víno, maslo a parmezán zostávajú verné tradícií. Zemitú chuť húb krásne dopĺňa pošírované vajíčko s tekutým žĺtkom, jedinečnú vôňu mu dodáva hľuzovkový olej a vrch rizota zdobia zdravé, zelené microgreens.
Suroviny:
- 500 g špaldy
- 100 g šampiňónov
- 100 g hlivy
- 100 g shitake húb
- 2 šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g masla
- 150 g parmezánu
- 300 ml bieleho vína
- 4 vajíčka
- 4 lyžice hľuzovkového oleja
- 30 g tymiánu
- 2 lyžice octu
- zeleninový vývar
- microgreens
- 100 ml olivového oleja
- soľ a čierne korenie
Postup:
Všetky huby nakrájame a na olivovom oleji a orestujeme dohneda. Potom pridáme nadrobno nakrájanú šalotku, cesnak a lístky tymiánu. Orestujeme, podlejeme vínom, pridáme špaldu a zalejeme zohriatym zeleninovým vývarom. Varíme a postupne dolievame vývarom tak, aby bola špalda stále ponorená v tekutine.
Asi po 25 minútach, keď je špalda mäkká, pridáme do rizota maslo a polovicu parmezánu. Odstavíme a začneme s prípravou pošírovaných vajíčok. Do hrnca dáme variť vodu, pridáme štipku soli a 2 lyžice octu. Vodu privedieme tesne pod bod varu a lyžicou alebo metličkou ju roztočíme. Do vodného víru vylejeme vajíčko, ktoré sme si predtým rozbili do misky. Varíme asi 3 minúty, tak aby bolo bielko pevné, no žĺtok stále tekutý.
Keď vajíčko vytiahneme z vody, môžeme začať servírovať. Na tanier najprv naložíme rizoto, navrch pridáme hotové vajíčko, hobliny parmezánu, ozdobíme klíčkami alebo microgreens a pokvapkáme voňavým hľuzovkovým olejom.
Jednoduché, hubové a také dobré!