Šťavnatá panenka s pancettovo-šampiňónovou omáčkou

To najlepšie z bravčového spolu so zeleninou v baby verzii, ktorá zostane krásne farebná a chrumkavá vďaka rýchlemu blanšírovaniu. Panenku podávame so zeleninou a šampiňónovo-pancettovou omáčkou varenou spolu s červeným vínom a silným hovädzím vývarom. Intenzívnejšie to hádam už ani nejde!
Suroviny:
1 kilogram bravčovej panenky
1 balenie baby mrkvy
1 balenie baby patizónov
2 cukety
100 g hnedých šampiňónov
cesnak
250 g masla
červené víno
200 g pancetty
hovädzí vývar
4 šalotky
olivový olej
soľ a čierne korenie
Postup:
Najprv si oblanšírujeme očistenú mrkvu a patizón tak, že ju na 5 minút vložíme do dobre osolenej a vriacej vody. Hneď po vytiahnutí, zeleninu vložíme do vody s ľadom. Po minúte v ľade ju vyberieme a odložíme bokom.
Rúru rozohrejeme na 160 stupňov. Mäso nakrájame na približne rovnaké 200 g porcie, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme na rozpálenej panvici z každej strany asi 1-2 minúty. Potom panenku prehodíme na plech, poriadne osolíme a okoreníme, pridáme kúsok masla a cesnaku a pečieme 8-10 minút. Po vytiahnutí z rúry ho necháme oddýchnuť ďalších 8 minút.
Aby sme využili všetku chuť, ktorá v panvici po pečení mäsa zostala, začneme v nej pripravovať omáčku. Na panvicu teda pridáme na malé kúsky nakrájanú šalotku, na kocky nakrájanú pancettu a šampiňóny a opekáme dozlata.
Zalejeme asi 200 ml červeného vína a počkáme, kým sa odparí alkohol. Potom pridáme hovädzí vývar a varíme na strednom plameni, kým sa omáčka nezredukuje na polovicu. Nakoniec pridáme trochu masla a odstavíme.
Blanšírovanú mrkvu, patizón a surovú nakrájanú cuketu nakoniec opečieme na panvici na masle a podávame ako prílohu k šťavnatej panenke s výraznou hubovo-vínovou omáčkou.