Teľacie s tarhoňou a šalotkovo-petržlenovým šalátom

Nie je nad starú dobrú klasiku. Najmä vtedy ak je pripravená z kvalitných surovín, ktoré pochádzajú z našich končín. Poctivé teľacie mäso z farmy na Záhorí, voňavá slaninka z Oravy, silný hovädzí vývar namiesto bujónu a šťavnatý šalát, ktorý to celé odľahčí. Mňam, Slovensko naše!
Suroviny:
- 800 g teľacieho predného
- 500 g tarhone
- 2 cibule
- 3 šalotky
- 4 strúčiky cesnaku
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 100 g slaninky
- 150 g nakladaných uhoriek
- petržlenová vňať
- 20 g údenej sladkej papriky
- 4 bobkové listy
- 1 citrón
- olivový olej
- soľ a čierne korenie
Postup:
Vo väčšom hrnci orestujeme na olivovom oleji nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď začne hnednúť, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, na kocky nakrájanú slaninu a mäso nakrájané na 3 centimetrové kúsky.
Keď je mäso dôkladne opečené, pridáme údenú papriku, soľ, korenie a bobkové listy. Podlejeme vývarom a dusíme domäkka. Asi po hodine dusenia pridáme nastrúhané kyslé uhorky a ešte chvíľu varíme.
Medzičasom na olivovom oleji orestujeme tarhoňu so štipkou soli. Keď zhnedne zalejeme ju horúcou vodou, tak aby bola aspoň 2 cm nad ňou. Tarhoňu varíme pod pokrievkou asi 10 minút, potom ju odstavíme, premiešame a necháme oddýchnuť.
Na záver si ešte pripravíme jednoduchý šalát zmiešaním nahrubo nasekanej petržlenovej vňate a najemno nasekanú šalotky. Pridáme trošku soli, korenia, lyžicu olivového oleja, šťavu z celého citróna a šalát poriadne premiešame.
Teľacie servírujeme s tarhoňou a nezabúdame ani na šalát. Dobrú chuť.