Teľacie s tarhoňou a šalotkovo-petržlenovým šalátom

Teľacie s tarhoňou a šalotkovo-petržlenovým šalátom

Teľacie s tarhoňou a šalotkovo-petržlenovým šalátom

Nie je nad starú dobrú klasiku. Najmä vtedy ak je pripravená z kvalitných surovín, ktoré pochádzajú z našich končín. Poctivé teľacie mäso z farmy na Záhorí, voňavá slaninka z Oravy, silný hovädzí vývar namiesto bujónu a šťavnatý šalát, ktorý to celé odľahčí. Mňam, Slovensko naše!

 

Suroviny:

  • 800 g teľacieho predného
  • 500 g tarhone
  • 2 cibule
  • 3 šalotky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 100 g slaninky
  • 150 g nakladaných uhoriek
  • petržlenová vňať
  • 20 g údenej sladkej papriky
  • 4 bobkové listy
  • 1 citrón
  • olivový olej
  • soľ a čierne korenie

 

Postup:

Vo väčšom hrnci orestujeme na olivovom oleji nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď začne hnednúť, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, na kocky nakrájanú slaninu a mäso nakrájané na 3 centimetrové kúsky. 

Keď je mäso dôkladne opečené, pridáme údenú papriku, soľ, korenie a bobkové listy. Podlejeme vývarom a dusíme domäkka. Asi po hodine dusenia pridáme nastrúhané kyslé uhorky a ešte chvíľu varíme. 

Medzičasom na olivovom oleji orestujeme tarhoňu so štipkou soli. Keď zhnedne zalejeme ju horúcou vodou, tak aby bola aspoň 2 cm nad ňou. Tarhoňu varíme pod pokrievkou asi 10 minút, potom ju odstavíme, premiešame a necháme oddýchnuť.

Na záver si ešte pripravíme jednoduchý šalát zmiešaním nahrubo nasekanej petržlenovej vňate a najemno nasekanú šalotky. Pridáme trošku soli, korenia, lyžicu olivového oleja, šťavu z celého citróna a šalát poriadne premiešame. 

Teľacie servírujeme s tarhoňou a nezabúdame ani na šalát. Dobrú chuť.