Choux au craquelin

Choux au craquelin

Choux au Craquelin… Ako vám to znie? Preniesli ste sa v mysli do útulnej parížskej kaviarničky kde sedíte na slnečnej terase s nadýchaným cappuccinom v ruke a pred vami na tanieriku tróni malý krémový koláčik?

Jeho jemné cesto - Choux, v sebe skrýva nadýchaný ľahký krém a k dokonalosti mu pridáva chrumkavá vrstva na vrchu guliek, ktorá po pečení popraská, preto dostala názov Craquelin, od craquer - praskať. Náš recept na tento francúzsky dezert, mini veterníčky Choux au Craquelin od @suhajicipripanvici je definitívne neodolateľný -  spája v sebe jemné cesto, nadýchaný krém z malín v kombinácii s bielou čokoládou, doplnený čerstvými malinami s netradičnou chrumkavou posýpkou.

No dá sa tomuto zázraku odolať?

Počet porcií: 6

Doba prípravy: 60 minút

Všetky použité suroviny nájdete na našej stránke:

 

 

 

Postup:

V miske zmiešajte maslo a cukor na chrumkavú vrchnú vrstvu. Pridajte múku, ovocný prach a dobre premiešajte. Hmotu vložte medzi dve vrstvy celofánu alebo papiera na pečenie a vyvaľkajte na hrúbku 2-3 milimetre. Potom ju vložte do chladničky alebo mrazničky aby stuhla.

Medzičasom si pripravte cesto. Múku preosejte. V hrnci priveďte mlieko s vodou, cukrom, soľou a maslom do varu, mliečnu zmes odstavte zo sporáka a primiešajte k nej múku. Vráťte cesto na sporák a varte ho 1 – 2 minúty za stáleho miešania. Odparí sa z neho voda. Keď sa odlepí od okrajov hrnca, je hotové. Potom cesto preložte do misky a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí k nemu po jednom primiešajte vajíčka pomocou varešky alebo mixéra. Hotovým cestom naplňte cukrárske vrecko s okrúhlym otvorom s priemerom 1 cm. Na plechu vystlanom papierom na pečenie vytvorte malé buchtičky s priemerom 3 centimetre.

Vrchnú chrumkavú hmotu vyberte z chladničky alebo mrazničky. Vykrojte z nej kolieska s priemerom 3 centimetre. Poukladajte ich na buchtičky cesta a jemne pritlačte. Koláčiky pečte 25 – 30 minút pri teplote 180°C, kým nezhnednú a trochu nenarastú.

Pripravíme si malinový krém, vymiešame mascarpone s malinovým džemom, môžeme pridať limetovú šťavu a kôru. Bielu čokoládu si rozpustíme v smotane a necháme vychladnúť, smotana s čokoládou zohrievame  maximálne na 50-55 stupňov. Vychladnutú zmes vmiešame do mascarpone. A už len to všetko poskladať a dozdobiť čerstvým ovocím a mikrobylinkami.

Dobrú chuť!

 

dezert