Voňavé kari s tekvicou, mrkvou a baklažánom

Pochádza z Indie, no ľudia ho jedia po celom svete. Kvalitné kari je totiž jedlo, ktoré zaženie hlad, upokojí myseľ, poteší dušu a prehreje telo. Ak ste ho doma ešte neskúšali, jeho prípravu si zamilujete. Je rýchla, plná vôní ďalekého východu a ak si spravíte väčšiu dávku, poteší vás aj na ďalší deň. Pretože ak svojmu kari doprajete čas odstáť, všetky koreniny presiaknu hlbšie do jeho vnútra a chuť bude ešte lepšia a výraznejšia.
Suroviny:
1 hokkaido tekvica
2 mrkvy
1 baklažán
2 šalotky
1 čerstvá čili paprička
1 plechovica cíceru
1 plechovica paradajok
300 ml mandľového mlieka
1 lyžica kurkumy
1 lyžička rímskej rasce
3 lyžice javorového sirupu
30 g čerstvého koriandru
kúsok čerstvého zázvoru
2 strúčiky cesnaku
400 g jazmínovej ryže
100 ml olivového oleja
soľ a čierne korenie
Postup:
Ryžu najprv premyjeme pod studenou vodou. Preplachujeme ju dovtedy, kým je voda úplne čistá. Odstránime z nej tak škrobový povlak, ktorý robí ryžu horkejšou a náchylnejšou na pokazenie.
Premytú ju vložíme do hrnca a zalejeme tak, aby bola voda asi 2 centimetre nad ryžou. Rozpálime sporák a hneď ako začne ryža vrieť, stiahneme ho na minimum a varíme asi 8 minút. Sporák vypneme a ryžu necháme dovariť pod pokrievkou ďalších 6-8 minút.
Mrkvu očistíme a spolu s tekvicou a baklažánom ju nakrájame na malé kúsky. Cesnak, šalotku a zázvor ošúpeme a nakrájame nadrobno. Vo väčšom hrnci zohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú mrkvu, tekvicu a baklažán a opekáme do zlata asi 5 minút. Potom pridáme cesnak, šalotku, zázvor a nakrájanú čili papričku. Chvíľku orestujeme a pridáme kurkumu a rímsku rascu. Opäť orestujeme a pridáme cícer, paradajky a rastlinné mlieko. Dochutíme soľou, čerstvo namletým čiernym korením a javorovým sirupom. Varíme dovtedy, kým zelenina nezmäkne.
Hotovú ryžu naservírujeme do hlbšej misky, pridáme kari, nahrubo nasekaný koriander a vychutnávame.