Zemplínsky koláč s glazovanou šunkou, pečenou cviklundefined

Zemplínsky koláč s glazovanou šunkou, pečenou cviklou a chrenovým mascarpone

Jedným z veľkonočných receptov, pripravených priamo pre Vás v spolupráci so Šuhajíci pri panvici, je tento veľkonočný zemplínsky koláč s glazovanou šunkou, pečenou cviklou a chrenovým mascarpone.

Ako na to?

Počet porcií: 6

Doba prípravy: 120 minút

Všetky použité suroviny nájdete na našej stránke:

Postup:

Začneme cestom na zemplínsky koláč. Z vlažného mlieka, droždia a  cukru vymiešame kvások a necháme ho vzísť. Kvások pridáme k múke s celým vajíčkom, 60 ml oleja, soľou a vypracujeme cesto. Misku prekryjeme čistou utierkou a cesto necháme vykysnúť asi hodinu. Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri časti. Vytvarujeme ich na valčeky a zmotáme na jednoduchú vianočku. Preložíme do formy na sandwich, ktorú vyložíme papierom na pečenie. Pečieme pri 180° cca 30 min. do hnedej až tmavo hnedej farby.

Medzitým celú šunku z vrchu jemne narežeme do mriežky a do vzniknutých kociek pozapichujeme klinčeky. V mise zmiešame 3PL medu, 2PL horčice, 3PL oleja a 3PL vlažnej vody. Pridáme nasekaný tymián, štipku soli a miešame kým sa to celé nespojí. Šunku natrieme marinádou,  vložíme do pekáča a jemne podlejeme vodou. Pečieme 45 minút na 160°. Šunku aj počas pečenia aspoň tri krát potrieme marinádou.

Očistenú cviklu narežeme na mesiačiky a vložíme do misy. Pridáme olivový olej, balsamico, trošku medu a nasekaný tymián. Dochutíme soľou a čiernym korením. Dobre to premiešame a preložíme do pekáča, pečieme pri 180° cca 20 minút. Chren očistíme a na jemno nastrúhame, pridáme mascarpone, trošku olivového oleja , soľ a čierne korenie. Zmiešame to spolu.

 

Zemplínsky koláč aj šunku pred podávaním rozkrájame na kúsky. Kúsok koláča položíme na tanier, naň uložíme kúsok glazovanej šunky, chrenové mascarpone a dozdobíme bylinkami.

 

Dobrú chuť!