5 zaujímavostí, ktoré ešte o mede možno neviete

5 zaujímavostí, ktoré ešte o mede možno neviete

Pracovať na svojej imunite je dnes dôležitejšie, než kedykoľvek predtým. Aj preto sa vám určite zíde vedieť týchto 5 zaujímavých faktov o mede, ktorý sa vo všeobecnosti považuje za jednu z najzdravších potravín. 

1. Med má podobné účinky ako antibiotiká

Určite ste sa už aj vy stretli s tvrdením, že med má silné antibiotické účinky. Obsahuje totiž až 12 unikátnych, zdraviu prospešných baktérií mliečneho kvasenia, ktoré sa doň dostávajú z medového vačku včiel.

2. Pomáha liečiť rany

Ako liečivú masť ho používali už cca od roku 2000 pred naším letopočtom. Jeho antibakteriálne i antibiotické účinky sú totiž na rany hotovým balzamom.

3. Obsahuje množstvo minerálov

Med totiž obsahuje draslík, vápnik, fosfor, horčík i železo. Ak ho teda budete jesť – či už samostatne, alebo ak ho začnete viac používať vo svojej kuchyni, nemusíte kupovať drahé výživové doplnky. 

4. Dodá vám energiu 

Mali ste už dosť káv, alebo vám kofeín nerobí dobre? Ľahká pomoc – vymeňte kávu za med. Je to skvelý antioxidant, ktorý pomáha regulovať hladinu krvného cukru a inzulínu, vďaka čomu vaša energia nebude klesať či kolísať. 

5. Má upokojujúce účinky

Trápi vás priveľa stresu, nepokoj či nespavosť? Aj na toto je med skvelým liekom – nie je náhodou, že sa hovorí, že dať si lyžičku medu pred spaním je tým najlepším liekom na nespavosť.

Chutné medy nájdete aj na našom e-shope