Ako si posilniť imunitu túto jeseň

Ako si posilniť imunitu túto jeseň

Naša imunita je v tomto ročnom období oslabená a preto by sme mali spraviť všetko pre to, aby nám náš „supersystém“ zaistil pre organizmus jeho potrebnú rovnováhu a ochranu. Tu je viacero spôsobov ako na to. 

 

Regenerácia a spánok

Na to, aby naše telo fungovalo tak ako má, potrebuje si dostatočne oddýchnuť a zregenerovať sa. Ak máme nedostatok spánku, môžeme si spôsobiť viaceré ochorenia a prispieť tak k zníženiu imunity nášho organizmu. Každý z nás je iný. Niekto potrebuje spať minimálne 8 hodín denne a inému stačí len 6 hodín spánku. Spánok však rozhodne netreba podceňovať. Ideálny spôsob je nastaviť si pravidelný spánkový režim podľa našich individuálnych potrieb. 

Vyvážená strava

Veľmi dôležitá je aj strava, ktorá je v našom prípade najväčším zdrojom vitamínov a minerálov. Mala by byť pestrá, s obsahom vysokého množstva ovocia a zeleniny. Naopak, mali by sme sa vyhýbať jedlám s vysokou hodnotou tuku a na báze olejov, taktiež cukru, pretože nám všetky tieto látky narúšajú funkciu imunitného systému.

Plant-based strava, alebo aj rastlinná strava, je spojená so zlepšovaním imunity, keďže je plná vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré sú pre náš organizmus tak dôležité. Nájdeme v nej medzi inými aj vitamíny, ako je beta-karotén, vitamíny C a E, ktoré zmierňujú rôzne zápaly v tele. Medzi potraviny, ktoré ich obsahujú, patria napríklad jahody, pomaranče, čierne ríbezle, zelená listová zelenina, sladké zemiaky, orechy, semená, špenát a brokolica. Veľmi dôležitým vitamínom je pre nás aj vitamín D, ktorý nám poskytuje nielen Slnko, ale aj naša plant-based strava. Nájdeme ho v obohatených obilninách či rastlinných mliekach značky Body&Future alebo v rôznych doplnkoch. Ďalšou dôležitou súčasťou je minerál zinok. Ten nám vie napomôcť k zvýšeniu bielych krviniek, ktoré bránia náš organizmus voči rôznym „napádateľom“. Nájdeme ho v rôznych orechoch, tekvicových a sezamových semenách, ale jeho zdrojom môže byť aj fazuľa, či šošovica.

Pravidelný pohyb

Pravidelný pohyb prispieva k podpore zdravého krvného obehu, ktorý umožňuje bunkám a látkam imunitného systému voľne sa pohybovať v našom tele a efektívne vykonávať svoju prácu. Ak nie ste športovec, alebo vášnivý fanúšik fitness centier a chceli by ste cvičiť len pre svoje zdravie, či sa len lepšie zmestiť do svojho oblečenia, tak najlepšou z fyzických aktivít bude pre vás pár minút chôdze denne alebo plávanie.

Okrem denných fyzických aktivít, ďalšie chvíle vášho voľného času môžete venovať príprave chutných a zdravých jedál. Rastlinný základ jedál vám zaručí naša bohatá ponuka produktov, ktoré sú základom pre príjem vitamínov a životnej energie tak potrebnej pre krajší deň a hlavne vaše zdravie. Pár zaujímavých receptov, ako napríklad Krémové rizoto s mandľovo-cviklovým pyré nájdete tu http://bodyandfuture.tips/2019/06/25/kremove-rizoto/.

A ak máte smäd, naše Body&Future smoothies a vitamínové vody vám doplnia pitný režim a doplnia telo potrebnými vitamínmi a zdravými látkami, ktoré povzbudia vašu imunitu. Ten je totiž tiež pri imunitnej funkcii organizmu veľmi dôležitý, preto ho netreba podceňovať.

Tento článok vznikol vďaka spolupráci s BODY&FUTURE, ktorý Vám každý týždeň budú prinášať články o aktuálnych a zaujímavých témach z oblastí zdravia a  zdravého životného štýlu.