Chutná podpora imunity!

Chutná podpora imunity!

Mnoho z nás je určite sklamaných, že slnečné leto skončilo a prišla síce farbami pestrá ale daždivá a studená jeseň. Ak sa v tomto ročnom období necítite práve vo svojej koži nezúfajte, podľa filozofii „5 prvkov  tradičnej čínskej medicíny“ je to úplne v poriadku. Uvedená filozofia uvádza, že smútok je emócia, ktorá je spájaná s jeseňou.

 

Jeseň so sebou prináša dokonalú prírodu so žlto- oranžovým lístím, ktoré nám skrášľuje našu krajinu. Určite je jeseň na pohľad  krásnym ročným obdobím, avšak jej sychravé dni so sebou prinášajú aj vyššie riziko ochorenia. Náš organizmus je vystavovaný väčšej záťaži s čím prichádza slabšia imunita. V tomto ročnom období sú ľudia viac náchylnejší na prechladnutie, chrípku, kašeľ a iné respiračné ochorenia.

 

Pre toto ročné obdobie je zvlášť vhodná zdravá a vyvážená strava, ktorá podporuje obranyschopnosť organizmu. Preto sme si pre Vás pripravili pár tipov, ako posilniť imunitu stravovaním. Pridali sme aj skvelé a chutné recepty, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať.

 

V jesennom období sú skvelé teplé polievky.

Zaraďte do svojho jedálnička vývary a polievky plné živín a vitamínov. Určite vám skvele padne zeleninový alebo mäsový vývar, ktorý je zázračný proti prechladnutiu a chrípke. Spravte radosť sebe a svojím členom rodiny a pripravte poctivý domáci vývar, ktorý veríme, že sa stane neodmysliteľnou súčasťou spoločných obedov.

 

Skúste pridať surovú alebo varenú zeleninu. Určite sladké zemiaky, špargľa alebo brokolica budú pre vás chutným a zdravím spestrením jedálnička, či už ako príloha alebo hlavné jedlo. Zelenina by sa avšak mala variť krátko, aby nestratila cenné vitamíny (samozrejme záleží aj od druhu zeleniny). Skvelým, zdravým a rýchlym spôsobom prípravy zeleniny je varenie na pare. Zelenina si pri takejto forme spracovania zachová množstvo blahodarných vitamínov a živín. Ak sa vám bude zdať „bez chuti“ odporúčame ju dochutiť čerstvými alebo sušenými bylinkami a koreninami. Skúste ju pridať ku lahodným omáčkam alebo dresingu.

 

Dôležitým pri budovaní imunitného systému sú sezónne potraviny, ako sú napríklad jablká a hrušky. Spravte si jesennú prechádzku a zájdite na farmársky trh, kde si budete určite vedieť vybrať z pestrej ponuky lokálnych plodín. Snažte sa taktiež jesť ovocie a zeleninu všetkých farieb. Nielenže budú vyzerať pestro a lákavo na tanieri, ale získate z nich potrebné vitamíny a živiny, ktoré podporujú imunitný systém.

 

Pre posilnenie imunity skúste do svojho jedálnička zakomponovať čo najviac potravín z nasledovného zoznamu:

 

  1. Čučoriedky

 

Čučoriedky obsahujú typ flavoniodu nazývaný antokyanín, ktorý má antioxidačné účinky čím môžu pomôcť posilniť obranyschopnosť organizmu človeka.

Štúdia z roku 2016 uvádza, že flavonoidy hrajú zásadnú úlohu v systéme imunitnej obrany dýchacích ciest. Vedci zistili,  že ľudia ktorí konzumovali potraviny bohaté na flavonoidy boli menej náchylnejší na nachladnutie, či infekciu horných dýchacích ciest.

 

  1. Zázvor

Zázvor má výrazné antioxidačné a protizápalové účinky. Pomáha udržiavať zdravý imunitný systém a zlepšuje prietok krvi, čím zahreje celé telo. Je silným bojovníkom proti prechladnutiu a nádche.

 

  1. Cesnak

Cesnak je známy svojimi silnými antibakteriálnymi a antivírusovými účinkami. Cesnak pomáha znižovať závažnosť ochorení ako sú nachladnutie alebo bežná chrípka. 12- týždňová štúdia zistila, že každodenná konzumácia cesnaku, zníži počet prechladnutí o 63% v porovnaní s placebom.

Ďalšia štúdia zistila, že cesnak v dávke 2,56 gramov denne efektívne pomáha pri znižovaní počtu dní choroby z dôvodu chrípky alebo nachladnutia.

 

  1. Brokolica

Bokolica má mnoho zdravotných účinkov pre naše telo. Ukrýva sa v nej široké spektrum vitamínov, minerálov a ďalších bioaktívnych látok. Obsahuje silné antioxidanty, ako je sulforafán, ktorý znižuje hladiny cukru v krvi, hladiny cholesterolu, oxidačného stresu a chronického vývoja ochorenia.

 

  1. Batáty

Batáty sú výborné, pretože sú bohaté na beta karotén, ktorý je zdrojom vitamínu A. Pomáha zdravej pokožke a môže poskytnúť určitú ochranu pred poškodením ultrafialovým žiarením.

 

  1. Špenát

Špenát je výborným zdrojom vitamínov a antioxidantov, medzi ktoré patria flavonoidy, karotenoidy, vitamín C a vitamín E.

 

  1. Citrusové ovocie

Vitamín C je veľmi dôležité si dopĺňať každý deň, pretože naše telo ho neprodukuje a ani ho neukladá. Predpokladá sa, že vitamín C zvyšuje produkciu bielych krviniek, ktoré sú kľúčové v boji proti infekciám. Takmer všetky citrusové plody majú vysoký obsah vitamínu C, preto pre Vás určite nebude ťažké si vybrať z ponuky citrusových plodov.

Medzi obľúbené citrusové plody patria: grapefruit, pomaranče, klementínky, mandarínky, citróny a limetky.

 

RECEPT číslo 1: „bryndzovo-cesnaková“ nátierka

 

1 balenie tofu

1 ČL Mletá sladká paprika

Soľ, korenie

2 PL lahôdkové droždie

1-2 strúčiky cesnak

Pár kvapiek citrónovej šťavy

Body&Future rastlinné mlieko - prilievať podľa potreby

 

Postup: všetky ingrediencie vymiešame spolu.

 

 

RECEPT číslo 2: Tekvicovo-batátový krém

2-3 malé batáty

3-4 mrkvy

1 stredná tekvica

1 ČL nastrúhaný Zázvor

1 Cibuľa

Body&Future smotana

Soľ, korenie, zeleninový bujon, koriander, kardamon, muškátový oriešok, sušený cesnak, kurkuma

 

Postup: všetku zeleninu spolu uvaríme. Keď je mäkká vymixujeme ponoreným mixérom. Zalejeme smotanou a dochutíme. Podávame s krutónikmy.

 

Tento článok vznikol vďaka spolupráci s BODY&FUTURE, ktorý Vám každý týždeň budú prinášať články o aktuálnych a zaujímavých témach z oblastí zdravia a  zdravého životného štýlu.

 

 

ZDOJE:

https://strava.sk/zaujimavosti/449-top-14-zdravotne-prinosy-brokolice

https://blaze.sk/11-priaznivych-ucinkov-cesnaku-na-zdravie/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11697022/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22280901/

https://www.chinesemedicineliving.com/nutrition/seasons/fall/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4863266/