Rizoto s krevetami podľa Martina Záhumenského

Rizoto s krevetami podľa Martina Záhumenského

Rizoto s krevetami podľa Martina Záhumenského

Čas prípravy: 35minút

4 porcie

Všetky ingrediencie si viete zakúpiť na e-shope @freshbox.sk  www.freshbox.sk

 

Ingrediencie:

  • Krevety čo najkvalitnejšie, ja mám prístup k Ferrari medzi krevetami a to priamo od rybára pre mňa najkvalitnejšie čo môžem dostať a teda gamberi rossi.
  • Mali by byť s hlavami a samozrejme pancierom , keďže si z nich budeme pripravovať vývar.
  • Pre 4 osoby potrebujeme tak 1kg v hrubej váhe.
  • Ryžu doporučujem carnaroli ale v klude môžte použiť aj arborio. Na porciu stačí 70g a teda 240g pre 4 ososby. Verte mi to
  • bohato stačí ;)
  • Mrkva 1ks, cibuľa veľká biela 1ks, 2 struky cesnaku, 1 čili paprička, 1 červená paprika, 1 fenikel, stonkový zeler.

Taktiež budeme potrebovať samozrejme olivový olej, morskú soľ, čierne mleté korenie, biele víno, brandy, paradajkový pretlak, pecorino alebo parmezán, maslo, citrón.

 

Postup:

Najskôr si dôkladne očistíme krevety. V mojom prípade keďže mám čerstvé a veľmi kvalitné je to easy. Oddelíte hlavy od tela, odstránite tráviace trakty aka črievko a ošúpete pancier.

Na oliváči si opečieme hlavy, pancier pridáme odrezky zo zeleniny, ktorú budeme používať na  rizoto. Opečieme do zlatista a zaflanbujeme s brandy. Necháme vyhorieť alkohol, pridáme dve veľké lyžice paradajkového pretlaku. Podusíme, pridáme biele víno a zredukujeme.

Podlejeme kvalitnou vodou (v mojom prípade samozrejme @royal) a varíme na miernom plameni cca 90 minút.

Scedíme a krevetový “vývar” na rizoto je hotový.

 

Poďme na rizoto 

Na oleji si do sklovita opečieme takzvané “sofrito” a teda nakrájanú cibuľu, stonkový zeler a cesnak. Pridáme čili a ryžu na rýchlo opečieme, ďalej víno a zredukujeme. Teraz už postupne pridávame náš krevetový vývar. V polovici procesu pridáme na kocky nakrájaný fenikel, mrkvu a červenú papriku.

Keď preferujete vašu zeleninu úplne uvarenú tak si ju pridajte hneď po sofrite. Ja ju mám rád ešte jemne chrumkavú tak preto ju pridávam až v polovici.

Nezabúdajte pridávať horúci vývar postupne a nie veľa naraz. Tým pádom sa nám ryža pripravuje rovnomerne. Ideme do finále papkáči a teda keď máme ryžu uvarenú “al dente” pridáme si nastrúhané pecorino alebo parmezán. Rizoto dochutíme samozrejme soľou a korením. Zjemníme maslom a pridáme zopár kvapiek citrónovej štavy e basta!

Na tanier si na jemno nakrájame očistené krevety a teda si v podstate pripravíme carpaccio alebo kľudne si ho môžte nasekať ala tatarák, ktorý si dochutíme olivovým olejom, citrónovou alebo limetkovou šťavou, soľou a korením.

Pripravené rizoto si “nalejeme” na carpaccio čím si zachováte úžasnú sviežu chuť kreviet a v podstate ich rovno aj tepelne upravíte pre tých, ktorí nemajú radi crudo :))

Dozdobíme feniklom, ktorý sme si dali do ľadovej vody, aby bol krásne chrumkavý. Jemne zastrúhame syrom, kôrou z dobrého citróna či limetky a zalejeme oliváčom.

Dobrú chuť a krásnu nedeľu vám prajem z pod toskánskeho slniečka priatelia