Škorica – liek z orientu ako jednotka pre vaše zdravie

Škorica – liek z orientu ako jednotka pre vaše zdravie

Po tisíce rokov je škorica cenená pre svoje bohaté liečivé účinky. Toto korenie sa zbiera z konárov stromov rodiny Cinnamomum. Pochádza z Karibiku, Južnej Ameriky a juhovýchodnej Ázie. Historicky ľudia používali škoricu od roku 2000 pred Kristom v starovekom Egypte a v stredoveku na liečbu kašľa, artritídy a bolestí v hrdle. V súčasnosti je škorica v Európe a Spojených štátoch druhým najobľúbenejším a najvyhľadávanejším korením hneď za čiernym korením.

 

Dva druhy škorice v našich obchodoch

Používa sa celá ako kôra, v práškovej forme a je tiež veľmi obľúbená v doplnkoch alebo éterických olejoch. Dva najobľúbenejšie druhy škorice sú cejlón a cassia. Cassia je silnejšia a lacnejšia, zatiaľ čo cejlón je jemnejší a drahší. Väčšinou škorica, ktorú si kúpite v obchode, je kombináciou týchto dvoch, aj keď ľudia uprednostňujú chuť škorice Cejlón kvôli jej podmanivej chuti. Bez ohľadu na typ, je čerstvosť najdôležitejšou podmienkou na zachovanie všetkých jej liečivých účinkov.

Olej v kôre nazývaný cinnamaldehyd, využívaný hlavne v čínskej bylinnej medicíne, je mimoriadne zdraviu prospešný. Zistilo sa, že je protizápalový, antivírusový a protiplesňový. Škorica nielen obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré sú ako predpokladám, že viete, mimoriadne prospešné a dôležité pre celkové zdravie.

 

Škorica a jej mnoho liečivých účinkov

Mali by ste tiež vedieť, že škorica je prírodné probiotikum a pomáha obmedzovať rast baktérií a zlepšuje črevnú flóru. Okrem toho obsahuje vápnik a vlákninu, ktoré sú aj keď v malom množstve skvelým doplnkom k jej ďalším vlastnostiam. Z lekárskeho hľadiska škorica znižuje hladinu cukru v krvi, čím pomáha ľuďom s cukrovkou 2. typu, bráni Alzheimerovej chorobe, chráni proti HIV, bráni roztrúsenej skleróze, znižuje nepriaznivé účinky jedál s vysokým obsahom tukov, lieči chronické rany, znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, znižuje stres a predchádza rakovine.

Podľa údajov Ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov jedna čajová lyžička mletej škorice, ktorá má asi 2,6 gramu, má približne iba 6,5 kalórií, obsahuje uhľohydráty, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, vitamín A, vitamín B, vitamín K a antioxidanty cholín, beta-karotén, alfa-karotén, beta-kryptoxantín, lykopén, luteín a zeaxantín.

 

Ako škoricu začleniť do vášho jedálnička?

Škorica sa často používa v zákuskoch, sladkostiach, kari, v teplých nápojoch alebo v ázijskej kuchyni. Jej silná chuť a vôňa dodáva každému jedlu živý dotyk, teplo a pôsobí blahodarne na celkové zdravie. Kvôli jej účinkom na trávenie, veľa ľudí užíva škoricu na lačný žalúdok spolu s čerstvo vytlačeným citrónom a medom Manuka. Hovorí sa, že aktivuje tráviaci systém, zvýši hladinu energie a zlepší koncentráciu.

Ak chcete zo svojej škorice vyťažiť maximum, musíte ju správne skladovať. Odporúčame uchovávať ju vo vzduchotesnej nádobe a na tmavom mieste. Hoci kôra škorice môže vydržať až rok a možno aj viac, mletá škorica po niekoľkých mesiacoch po otvorení používania stratí chuť a vôňu.