Skutočne hydratuje kokosová voda viac než normálna voda?

Skutočne hydratuje kokosová voda viac než normálna voda?

Kokosová voda je číra tekutina, ktorá sa nachádza v zelených, nezrelých kokosoch. Kokosová voda sa získava skôr z mladých kokosových orechov, pretože je chutnejšia, nachádza sa jej tam viac a je ľahšie prístupná jednoduchým odseknutím vrchnej časti z mäkšej škrupiny. Zrelšie kokosové orechy majú tvrdšiu škrupinu a vo vnútri menej vody, pretože postupne tuhnú a vytvárajú bielu dužinu, ktorú pozná väčšina ľudí.

Kokosová voda a kokosové mlieko

Kokosová voda, ktorú dostanete v obchode, je vyrobená prevažne z čírej tekutiny a nemala by sa zamieňať s kokosovým mliekom, ktoré je zmesou vody a dužiny vo vnútri kokosového orecha. V súčasnosti si kokosovú vodu môžete kúpiť takmer v každom obchode, telocvični, jogovom štúdiu alebo bare a predajnom automate.

Pitie kokosovej vody sa za posledné roky stalo fenoménom, pretože sa tvrdí, že je mimoriadne prospešná pre zdravie. Nielen to, musíme povedať, že čerstvá kokosová voda je mimoriadne osviežujúca a chutná. Hlavnými zložkami, vďaka ktorým sa považuje za zdravú, sú vysoké koncentrácie živín vrátane minerálov, elektrolytov a vitamínov, ktorých majú ľudia zvyčajne nedostatok.

Každý odborník na zdravú výživu sa zameriava hlavne na skutočnosť, že je mimoriadne hydratujúca. Viac ako 95 % obsahu kokosovej vody je vlastne voda H20.

Popularita kokosovej vody stále rastie

Aj keď popularita tohto nápoja sa v posledných rokoch dramaticky zvýšila, v skutočnosti sa používa v tradičných ajurvédskych lekárskych postupoch po stáročia a je základnou stravou tých, ktorí majú to šťastie, že žijú v tropických oblastiach sveta. K najslávnejším výhodám kokosovej vody patrí zlepšenie trávenia a močenia, podpora zdravo vyzerajúcej pleti a prevencia dehydratácie – teda hydratácia.

To je hlavný dôvod, ktorý mnohí ľudia v tropických oblastiach uprednostňujú, pretože potrebujú zabrániť dehydratácii v teple, ku ktorej môže pri vysokých teplotách veľmi ľahko dôjsť. Elektrolyty, ako je sodík, draslík a horčík, sú hlavnými hybnými silami hydratácie, teda obsahuje viac než štandardná voda. Elektrolyty sú vynikajúce na každodennú spotrebu, pomáhajú regulovať vaše pH, udržiavajú hydratáciu a sú ideálne na regeneráciu svalov a pomáhajú pri svalových kontrakciách u ľudí, ktorí veľa cvičia.

Kokosová voda pre redukciu vrások

Obsah vlákniny a horčíka v kokosovej vode uľahčuje a zefektívňuje vstrebávanie živín do krvného riečišťa, preto mnohí ľudia hovoria, že môžete piť menej kokosovej vody než obyčajnej vody denne a získať podobné účinky na tráviaci systém. Vláknina špecificky pomáha pri pohybe v tráviacom trakte, zatiaľ čo horčík pomáha uvoľňovať svaly a zmierňuje zápchu. Z kokosovej vody získate aj vitamín C – približne 10 miligramov na 100 gramov, na rozdiel od normálnej vody. Bolo dokázané, že vitamín C podporuje produkciu kolagénu, ktorý je dôležitý na obnovu kožných buniek a tým má blahodarné účinky na pokožku, konkrétne znižuje výskyt jemných a hlbších vrások.

Aj keď samotná kokosová voda nemusí byť zázračným liekom, ktorý ste hľadali, určite účinne podporuje celkovú hydratáciu.