Vyskúšajte protizápalové potraviny na podporu pečene

Vyskúšajte protizápalové potraviny na podporu pečene

Pečeň je dôležitý orgán v našom tele, ktorý plní mnoho funkcií. Významnú úlohu zohráva pri imunitnej reakcii, štiepi tuky, premieňa bielkoviny, sacharidy a zbavuje nás prebytočných látok z krvi. Pečeň má regeneračné schopnosti, avšak mnohé faktory jej môžu výrazne škodiť. Nadmerná konzumácia alkoholu, veľké množstvá soli, cukru a zlé stravovacie návyky majú na pečeň negatívny vplyv.

K zdraviu vašej pečene môžete prispieť aj vy sami, a to napríklad nízkou hladinou cukru s nízkym obsahom toxínov a príjmom vyváženej a zdravej stravy.

Ktoré potraviny by sme mali zaradiť do jedálnička?

Horká zelenina

Horkosť je obvykle známkou toho, že sú v potrave prítomné prospešné enzýmy, ktoré vyživujú pečeň a stimulujú trávenie (produkciu žlče). Horké potraviny majú dostatok minerálov a znižujú obsah ťažkých kovov v krvi. Medzi horké potraviny patrí: púpava, žihľava, rukola, čakanka alebo aj niektoré druhy uhoriek.

Probiotické potraviny

Sem patria napríklad potraviny ako kefír, kombucha, kimchi alebo iná fermentovaná zelenina (zavárané uhorky, kvasená kapusta).

Listová zelenina

Je nabitá protizápalovými a antioxidačnými látkami. Môže zvyšovať hladinu glutatiónu, čo je jeden z najsilnejších antioxidantov, ktorý má silné tlmiace účinky proti vzniku voľných radikálov. Patria sem napríklad potraviny ako hlávkový šalát, špenát, rukola, mangold, atď.

Kapustová zelenina

Zvyšuje hladinu draslíka a obsahuje indoly, čo sú zlúčeniny známe svojím protirakovinovým účinkom. Zároveň pomáhajú v boji proti estrogénovej dominancii. Sem môžeme zaradiť potraviny ako napríklad brokolica, karfiol, a pod.

Zelené rastliny (chlorellaspirulina)

Prostredníctvom chlorofylu pomáhajú telu zbavovať sa toxických látok ako dioxíny cez pečeň a stimulujú produkciu antioxidantov.

Bylinky (kurkumazázvorkorianderpetržlenoregano)

Stimulujú produkciu glutatiónu a pôsobia protizápalovo. 

Z uvedených potravín môžete získať látky, ktoré podporujú prirodzenú detoxikáciu pečene. Pečeň tak bude fungovať správne, a vy sa budete cítiť naozaj skvele. Zdravá pečeň vás dokáže zbaviť aj mnohých zdravotných problémov, preto sa pokúste uvedené potraviny konzumovať čo najčastejšie.

Tento článok vznikol vďaka spolupráci s BODY&FUTURE, ktorí Vám budú každý týždeň prinášať články o aktuálnych a zaujímavých témach z oblasti zdravia a zdravého životného štýlu.

Zistite viac na @bodyandfuture